Vraag het Monty
Een oplossing voor de 150 meest voorkomende problemen met paarden
Monty Roberts zegt: “Tegenwoordig is het een tendens bij paardenliefhebbers om zich meer te verdiepen in hun paarden en ze veel redelijker te behandelen dan vroeger gebruikelijk was.”
In plaats van te kijken naar wat de mens wil en dit op te leggen aan het paard, gaat Monty Roberts uit van het karakter van het paard. Een paard iets dwingen te doen, staat niet in zijn woordenboek. Je kunt een paard ook iets laten doen zonder dwang of geweld!
Monty Roberts reist de hele wereld rond om mensen zelf in de praktijk te laten zien waar hij over spreekt. Heel wat mensen heeft hij hierdoor overtuigd dat het allemaal niet om een of ander moeilijk iets gaat, maar dat je zelf kan leren inzien hoe je de dingen goed kan aanpakken bij het omgaan met je paard.
Van de duizenden vragen die Monty Roberts van paardenliefhebbers van over de hele wereld kreeg, verzamelde hij er een ‘paar’ (150). De antwoorden op deze vragen kunnen jou helpen bedenken en inzien wat het ‘probleem’ van je paard is en hoe jij zelf tot de juiste oplossing kan komen.
Je kan de vragen bekijken als een soort oefeningen. Je leest de vraag en dan bedenk je zelf even wat jij er op zou antwoorden. Na een tijdje zal je merken dat je eigen antwoorden dichter in de buurt komen van de antwoorden die Monty gaf.
De antwoorden op de vragen zijn echt gericht op het welzijn van je paard. Het maakt dus niet uit wat je met je paard doet. Je kan recreatief of professioneel met je paard bezig zijn. Springen, dressuur, western …. het maakt niet uit. Je zult gaan inzien dat werken met paarden een kwestie van nadenken is.
Volgens Monty is het allemaal heel logisch en kan elke paardenliefhebber met het juiste inzicht het beste uit zijn relatie met het paard halen. Je moet ook weten waar je zelf staat.
Ik zet even een paar vragen voor je op een rijtje. Je kan in het boek de antwoorden van Monty Roberts lezen.
Persoonlijk
- Ik ben bang om mijn paard te vangen als hij in de wei loopt. Wat kan ik daaraan doen?
- Hoe word ik een goede ‘paardenfluisteraar’?
- Waar haal ik het geduld vandaan om steeds weer dezelfde oefeningen te herhalen met mijn paarden?
- Hoe zie ik of we vorderingen maken?
- Wat is belangrijker bij het trainen van paarden: vertrouwen of leiderschap?
- Hoe krijgt de manegehouder zijn paarden weer enthousiast?
Paardentaal
- Wat doe je met een paard dat maar door één persoon bereden wil worden?
- Is praten tegen je paard wel goed?
Psychologie
- Wanner ik mijn paard wil leiden, blijft hij gewoon staan. Wat moet ik doen?
- Waarom gaat een paard sneller lopen als je met je tong klakt?
- Wat doet een merrie die haar oren in de nek legt als ze eten krijgt?
- Hoe verloopt de overdracht van leiding bij een groep paarden?
- Kunnen dieren rouwen?
- Is join-up nog nuttig als alles goed gaat?
- Als een paard iets fout doet binnen hoeveel tijd kan ik hem dan corrigeren wil dat effect hebben?
- Ik had twee paarden en heb er nog eentje bij gekocht. Het ene paard heeft de nieuweling geaccepteerd, het andere niet. Wat kan ik hieraan doen?
- Heeft gapen een betekenis voor paarden?
- Wat bedoelt mijn paard met het zwiepen van zijn staart tijdens het rijden?
- Hoe leer ik mijn paard af dat hij als een gek naar zijn stal sprint?
Training
- Mijn paard weigert galopwissels te doen. Wat moet ik nu?
- Hoe kan ik een paard zover krijgen dat hij met koeien wil werken?
- Hoe kan ik de join-up toepassen zonder roundpen?
- Heeft join-up effect bij oudere paarden?
- Is het mogelijk join-up te doen met andere paarden in de buurt?
- Jij maakt een paard vaak in een half uur zadelmak. Is het belangrijk dat dit zo snel gaat?
Angsten en fobieën
De lijst met meest voorkomende angsten die Monty tegenkwam bij paarden
- plastic tasjes
- vervoer (trailer en veewagen)
- door water lopen
- tondeuse
- koeien
- vogels
- varkens
- schapen
- bruggen
- applaus
- kettingzaag
- vuurwerk
- fanfares
- fietsen
- motorfietsen
- grasmaaiers
- paraplu’s
- ballonnen
- zeildoek
Monty laat zien hoe je in korte tijd positieve resultaten kunt verwachten.
Ik kan je nu wel de hele opsomming geven van de 150 vragen en antwoorden die je kan vinden in het boek, maar ik denk dat het je nu wel duidelijk is. Ben je benieuwd of jouw antwoorden dicht in de buurt komen van den antwoorden van Monty Roberts?
Haal het boek in huis en je kan meteen je hoofd buigen over de 150 vragen die je er kan vinden.
Wat vonden wij zelf van het boek?
Toen ik (Rudi) zelf de vragen doornam, waren mijn antwoorden niet altijd in overeenstemming met die van Monty Roberts. Om eerlijk te zijn had ik af en toe wel zoiets van: Ja dat is een leuke en dan weer zoiets van hm, zou dit niet anders kunnen? Ik blijf erbij dat je van iedereen die ervaring heeft in het omgaan met paarden kan bijleren. De fout is om eigenwijs en stug vast te houden aan je eigen principes. Daarom vind ik dit boek zeker een aanrader voor iemand die zijn kennis over het paard wil verbreden. We willen toch allemaal het beste voor ons paard?
Dit boek bevat 150 vragen van paardenliefhebbers uit de dagelijkse praktijk. De antwoorden van Monty Roberts worden zonodig voorzien van duidelijke tekeningen.
Na het lezen van dit boek heb je een goed overzicht van de denkwijze en methode van Monty Roberts, de wereldberoemde paardenfluisteraar. Bovendien geeft het je op een zeer toegankelijke wijze inzichten in alledaagse problematiek in de omgang met paarden.
Vraag het Monty beantwoordt al je vragen over:
- de paardentaal Equus
- de psychologie van het paard
- het aanschaffen van je eerste paard
- het oplossen van gedragsproblemen
- de juiste uitrusting
- medische en fysieke behoeften
- laden, reizen en vervoer
- meedoen in wedstrijden
- en nog veel meer ..
Over de schrijver
Monty Roberts, geboren in Californië in 1935, won zijn eerste ruiterwedstrijd toen hij vier jaar oud was. Hij erd tijdens zijn studie herhaaldelijk nationaal kampioen, maar tijdens zijn loopbaan werd hij vooral bekend als professioneel paardentrainer. Zijn autobiografie ‘De man die naar paarden luistert’ werd in 1996 gepubliceerd en werd een internationale bestseller.
Duizenden mensen staan versteld als hij zijn handelsmerk toont: een ongetraind paard binnen een half uur zijn eerste zadel, hoofdstel en ruiter te laten accepteren.
Monty heeft nog andere bestsellers gepubliceerd, zoals: Mijn trainingsmethoden in woord en beeld, Shyboy en Paarden: wijze lessen voor de mens.
Over het bestellen
De bestelling wordt verwerkt door bol.com We hebben voor deze samenwerking gekozen, omdat zij snel kunnen leveren in België en Nederland. Zolang dit boek op voorraad is: op werkdagen vóór 23.00 uur besteld, de volgende dag in huis!